A Wing Tsun története kb. 300 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Érdekessége, hogy más stílusokkal ellentétben nő alapította. Az  alapító, Ng Mui, apáca, azaz Shaolin-harcos papnő volt. Mikor a kolostort Lee Pa Shan áruló segítségével felgyújtották, csupán öt mesternek sikerült elmenekülnie, s kimenekítenie harcművészeti tudását. Chi Shin-t, Pak Mei-t, Fung Dotak-ot, Miau Hin-t és Ng Mui-t az „öt öreg”-ként emlegetik,
Ng Mui-t pedig a Wing Tsun- stílus alapítójaként tisztelik. A Shaolin-kolostor lerombolása után Ng Mui a Fehér Daru-kolostorba vonult vissza, hogy felkészüljön terve valóra váltására: le akarta győzni Lee Pa Shan-t, az árulót. Női voltából adódóan nem rendelkezett nagy fizikai erővel, ráadásul idős is volt már, így nem remélhette, hogy tervét a Shaolin Kung Fu segítségével keresztülviheti, hiszen az a testi erőre épült. 

Egy új stílust fejlesztett ki, amely  elsősorban az. emberi anatómiát vette figyelembe, és az erő helyett a gyorsaságra, logikus gondolkodásra épített. A közeli faluba járt le élelemért, ahol jó viszonyba került a vegyesbolt tulajdonosával. Egy napon a boltost rossz kedvében találta, ugyanis amint elmondta, lányára, Yim Wing Tsun-ra szemet vetett egy rossz szándékú férfi, Wong. Ng Mui felajánlotta, hogy megtanítja a leánynak az általa ismert Kung Fu technikákat. Yim Wing Tsun örömmel fogadta a segítséget és egyezséget kötött Wonggal: ha a fiú legyőzi őt, feleségül megy hozzá, ha azonban ő győz, Wongnak távoznia kell. Yim Wing Tsun egy ököl ütéssel le tudta győzni ellenfelét. Wing Tsun így nőül mehetett jegyeséhez, Leung Bok Chau-hoz. 

Ő szintén nagy hírű harcos volt, azért eleinte sértette férfi büszkeségét, hogy felesége is Kung Fu-t gyakorol. Wing Tsun hosszas kérlelésére azonban egyszer megküzdött vele. Amikor a nő legyőzte őt, mesterévé fogadta, és elkötelezte magát a stílus mellett,amelyet Wing Tsun Kuen-nek nevezett el felesége tiszteletére. Yim Wing Tsun barátnői között volt Miau Tsui Fa, aki Miau Hin-nek, a kantoni pillangókés mesterének a lánya volt. Miau Hin átadta tudását lányának, aki pedig Yim Wing Tsun-nak tanította meg a páros kések technikáját: ekkor került bele a kantoni pillangókések technikája a Wing Tsun rendszerébe. Leung Bok Chau, aki Yim Wing Tsun férje volt, Leung Lan Kwai-nak adta tovább tudását, aki orvos volt és gyógynövényeket termesztett. Ő pedig Wong Wah Bo-t, a színészt fogadta tanítványává, aki a híres Vörös Bárkán utazó társulat tagja volt. Chi Shin, az öt öreg egyike, aki a Shaolin-hosszúbot technika ismeretét hozta magával, a kolostor lerombolása után szintén itt rejtőzött el. Itt találkozott Leung Yee Tai-jal, a matrózzal, aki egy hosszú bottal kormányozta a hajót, és őt választotta tanítványául. Később Wong Wah Bo és Leung Yee Tai megosztották egymással tudásukat, és a technikák leegyszerűsítésével kifejlesztették a Wing Tsun-hosszúbot technikáját. 

A Wing Tsun tudását a  legyőzhetetlen Leung Jan, a „Kung Fu királya” vitte tovább., Ö már iskolát is nyitott, több tanítványa volt, köztük két fia, Leung Bik, és Leung Tsun. A szomszédban lakó pénzváltót, Chan Wan Shun-t azonban nem fogadta tanítványai közé. A lelkes Chan Wan Shun nem hagyta annyiban a dolgot: a kulcslyukon át megfigyelte a tréninget, majd otthon órák hosszat gyakorolta az ellesett technikákat. Egy alkalommal újra megjelent kérésével Leung Jan házában, de csak az egyik fiút találta otthon. A fiú kérésére küzdelem bontakozott ki, melynek győztese -nagy meglepetésére- a szorgalmasan gyakorló pénzváltó lett. A küzdelem során eltört Leung Jan kedvenc karosszékének a lába, így mikor a Kung Fu királya hazaért, minden kiderült. Most már tanítványává fogadta Chan Wan Shun-t. Chan Wan Shun tanítványa volt Yip Man nagymester, aki Leung Bik-től is tanult. Yip Man nagymester tudását az ifjú Leung Ting-re örökítette át, aki mestere 1972-ben bekövetkezett halála óta a stílus nagymestere. Si-Fu Máday Norbert közvetlenül tőle tanulja a Wing Tsun technikáit, és adja tovább tanítványainak.

WCh 2
WCh 3
 • Yim Wing Tsun: a stílus névadója
 • Leung Bok Chau: Yim Wing Tsun férje, sókereskedő
 • Leung Lan Kwai: növénytermesztő orvos
 • Wong Wah Bo: színész a Vörös Bárkán
 • Leung Yee Tai: matróz
 • Leung Jan (ejtsd: csan): orvos, „a Kung Fu királya”
 • Leung Bik: Leung Jan fia
 • Leung Tsun: Leung Jan fia
 • Chan Wan Shun: pénzváltó
 • Si-Jo Yip Man
 • Si-Jo Leung Ting
 • Si-Fu Máday Norbert
 • Si-Hing Hubert Norbert ✝
 • Si-Hing Molnár Szabin
WCh 2 1

Si Hing Hubert Norbert Emlékére – Ahogyan én emlékszem rá

2010-ben, 7 évesen csatlakoztam az akkor induló Kung Fu gyerekcsoporthoz Kispesten. Szerettem volna Édesapámmal együtt edzeni, aki akkor már Hubert Si-Hinghez járt, ezért átmentem hozzá. A Si-hing szeretettel fogadott a XVIII. kerületben, ahol aztán végig mellette voltam, és végigkísérte, ahogy az évek folyamán mesterré, felnőtté váltam.

Sokat mondogatta a Wing Tsun jelszavát nekem, Hit, Becsület Erő. Ez sokat jelentett nekem, büszkén mutattam neki, hogy a szobám falára is kiírtam a tőle tanult jelszavakat.

Nagyon tudott rajongani, lelkesedni, kitartó volt, és szerette az életet.

Ezt Kuba Gábor iskolaigazgató úr is megerősítette, aki a Si-Hing halála után első szóra biztosított az egyesületnek edzőtermet, Hubert Si-Hingre való tekintettel. Nagy elismeréssel beszélt róla, sokat beszélgettek a 15 éves együttműködés alatt, sok Wing Tsun könyvvel ajándékozta meg az igazgató urat, aki úgy jellemezte, „elementáris vadság volt Norbiban”.

De más sportágak prominens szereplői is elismerték, az emléktábla avató ünnepségen hangos OSS kiáltással rótta le kegyeletét az Iskolában konkurens karate egyesület vezetője is.

Nagyon felnéztem én is rá, sokat tanultam tőle, mint például a kitartást. Ahogy az új, saját edzőterme kialakításán megszállottan dolgozott, jó szemmel és szaktudással, tudatosan építette fel az álmát. Azt az álmát, hogy negyvenöt éves kora fölött már csak a Wing Tsunnak éljen, ezt tanítsa, és adja át a fiatalabb nemzedéknek a tudását.

Lelkesedése is határtalan volt. Akkor is, amikor bemutatókat tartott. Történt olyan is, hogy a XVII. kerületi bemutatóra csak 1 érdeklődő érkezett. De ő annak az egy embernek is másfél órás bemutatót tartott, végig mesélve, magyarázva a Wing Tsun történetét. Megbecsülte azt az egy embert is, aki eljött. Sosem volt olyan, hogy félig csinált volna valamit. Természetesen az embert meggyőzte a bemutató. Ebből az emberből aztán tanítvány lett és azóta is a kerületi egyesület megbecsült tagja.

Mesélhetnék a humoráról is, egy esetben hosszabb ideig tőle független okokból nem tudott edzést tartani. Egy új tanítvány a Messenger csoportban megkérdezte: ÖN kicsoda? Mire ő csak annyit válaszolt, „Majd megtudod, ha lemegyek az edzésre” Mindenki tudta, hogy ez így is lesz.

Már Kisgyerekként is nagyon felnéztem rá, az autók iránti rajongását is rám ragasztotta. Sokszor vitt el egy-egy új autóval lóerő próbára az autópályára, szüleim féltő tekintete kísért minket mindig. De én itt is biztonságban éreztem magam mellette, mint ahogyan a vizsgákon is.

Minden vizsgámon ott állt mellettem, mint az utolsón is, a 3. mestervizsgámon, bátorított, és nekem boldogság töltötte el a szívemet, hogy megmutathatom mesteremnek mire vagyok képes, és mi az, amit és ahogy megtanított nekem.

Ahogy mindig mondta: az én tanítványaim csak úgy és akkor mennek vizsgára, ha tudásukhoz kétség nem fér hozzá. Csak úgy: HUBERTESEN

A mestervizsga után közös kép készült rólunk, ahol ő lábujjhegyre állt, hogy kompenzáljuk a magasságkülönbséget, mivel én 2 méter magas vagyok. Azt mondta viccesen,” ha elmondod valakinek, hogy lábujjhegyen állok a képen, megnézheted majd magad”. Mindketten nevettünk, a Mester és a tanítványa.

Kiváló mesterem volt, szeretném én is így továbbadni a tudást, a szemléletet, a Wing Tsun szeretetét tanítványaimnak, hogy a büszke legyen rám.

Sokszor képzelem még mindig az edzőteremben edzés közben, hogy belép az ajtón és kapjuk az instrukciókat. Hiába. Csak a fényképe előtt tudunk már meghajolni az edzésen.

Hiszem, hogy lélekben és minden tanítvány lelkében velünk lesz minden edzésen.

Budapest, 2023.                           Molnár Szabin

Hubert Norbert emlekere

Tanuló fokozatok (a szilvavirágok színei): 

 1. fokozat: fekete – föld, mag
 2. fokozat: piros – kezd feljönni a Nap
 3. fokozat: narancssárga – még feljebb a Nap 
 4. fokozat: citromsárga – legfentebb a Nap 
 5. fokozat: világoszöld – rügy
 6. fokozat: sötétzöld – levél
 7. fokozat: kék – a víz
 8. fokozat: lila/bíbor – a termés, szilva
 9. fokozat: arany, fehér alapon
 10. fokozat: fekete alapon, ezüst 
 11. fokozat: fekete alapon, arany szegéllyel ezüst
 12. fokozat: fekete alapon, ezüst szegéllyel arany
fokozatok

Mester fokozatok:

I. Mesterfokozat: fekete alapon arany színű a szilvavirág, fekete póló, fehér felirat, fekete mesterköpeny fehér megkötővel.

II-IV. Mesterfokozat: piros csíkok a nadrágon, piros írás és szegély a pólón, fekete mesterköpeny piros szegélyekkel és megkötővel.

V-VIII. Mesterfokozat: vastagabb piros csík.

IX.-től lévő Mesterfokozatok: a piros csíkok helyett sárga csíkok.

Sifu kicsi

A Wing Tsun kwon-etikett:

Tradicionális Wing Tsun viselkedési szabályok:

 1. Maradj fegyelmezett — Etikusan viselkedj, mint egy harcművész.
 2. Szeresd a diáktársaidat — Tartsatok össze és kerüljétek a konfliktusokat.
 3. A vágyaidat mérsékeld, és ne hajszold a testi élvezeteket — őrizd meg a megfelelő energiát.
 4. Gyakorolj szorgalmasan — Őrizd meg a képességeidet.
 5. Tanuld meg, hogyan lehet fejleszteni a lelki nyugalmat — Tartózkodj a vitáktól és harcoktól.
 6. Gyakorolj közösségben — Légy visszafogott és finom modorú.
 7. Segíts a gyengéknek és a nagyon fiataloknak — Használd a harcművész képességeidet az emberiség javára.
 8. Add tovább a tradíciót — Őrizd meg a kínai művészetet és viselkedési szabályokat. (Yip Man Nagymester: Kuen Kuit)
Wing Tsun

Iskolaszabályzat:

 1. Terembe való be-, és kilépéskor mindig hajolj meg.
 2. A foglalkozásokon tilos óra, gyűrű és egyéb balesetveszélyes tárgy viselete.
 3. Köszöntsd tradicionális meghajlással Kung Fu mesteredet és diáktársaidat.
 4. Hibáid kijavítását mindig köszönd meg.
 5. Ne gyakorolj edzőharcot felügyelet nélkül.

2008 óta vagyunk a kerületben, a Lakatos iskola bal oldali tornatermében.


2024-ben nyitottuk meg Vecsési iskolánkat a Kultúrház Andrássy termében.


2023-tól költözött el Dance City Center egyik termébe.


Mit vegyünk fel az első edzésre?


Gyakran megkapjuk a kérdést, mégis mi legyen rajtunk az első néhány edzésen. Fehér póló, sötét színű melegítőnadrág, sportcipő. Csak ennyi kell ahhoz, hogy valaki részt vegyen egy edzésen.

mit vegyunk fel edzesre